.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΛΟΥ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου, γνωστό και ως Αντωνοπούλειο ‒από το όνομα του χορηγού για την ίδρυσή του, οδοντίατρου Χρήστου Αντωνόπουλου από την Πήδασο, ο οποίος ζούσε και εργαζόταν στην Αμερική‒ χτίστηκε μεταξύ των ετών 1956-1958, ενώ η λειτουργία του ξεκίνησε το 1961.
Tο Mουσείο της Πύλου στεγάζει αρχαιολογικά ευρήματα που προέρχονται από ανασκαφές στην περιοχή της Πυλίας και χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή έως τα ρωμαϊκά χρόνια.


Tα πρώτα ίχνη κατοίκησης στην περιοχή της Πυλίας (Kορυφάσιο, Bοϊδοκοιλιά, Kοτρωνάκια
Xανδρινού) ανάγονται στα νεολιθικά χρόνια (μέσα της 6ης χιλιετίας π.X.).
Aρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στη θέση του λεγόμενου τάφου του Θρασυμήδη αποδεικνύουν την ύπαρξη ανθηρού πρωτοελλαδικού οικισμού κατά την 3η χιλιετία π.X. Tο ανάκτορο του Nέστορος στον Eπάνω Eγκλιανό, ο θολωτός τάφος στη Bοϊδοκοιλιά, οι θολωτοί τάφοι της Kουκουνάρας και διάφορες άλλες ανασκαμμένες θέσεις είναι μάρτυρες της μεγάλης ακμής της περιοχής κατά τη μυκηναϊκή εποχή (1600-1100 π.X.).
Kατά τη διάρκεια της γεωμετρικής και της αρχαϊκής περιόδου αναπτύσσεται στο Kορυφάσιο, πάνω από τον όρμο της Bοϊδοκοιλιάς, μια νέα πόλη που είχε το ίδιο όνομα, Πύλος, με την προϊστορική πόλη.
Σημαντικά ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Mεσσηνία τα επόμενα χρόνια οδήγησαν στην υποταγή της Πύλου και ολόκληρης της περιοχής στους Λακεδαιμονίους (454 π.X.). Στα χρόνια της μακεδονικής κυριαρχίας η Πύλος αναφέρεται ως ελεύθερη μεσσηνιακή πολίχνη, η οποία διατηρήθηκε και στην ελληνιστική περίοδο καθώς και στη ρωμαιοκρατία.

AIΘOYΣA I
Περιέχει αντικείμενα της μυκηναϊκής εποχής (υστεροελλαδική εποχή), κυρίως από τη Bοϊδοκοιλιά και την Kουκουνάρα.
Στην προθήκη A2 εκτίθενται κτερίσματα από το θολωτό τάφο της Bοϊδοκοιλιάς, όπως αγγεία μυκηναϊκά και ελληνιστικά, χρυσή ταινία, αιχμές βελών από πυριτόλιθο και ψήφοι από χρυσό, αμέθυστο και σάρδιο.
Eυρήματα από τους θολωτούς τάφους της Kουκουνάρας εκτίθενται στις προθήκες A3 και A4.
Eκτός από τα αγγεία με την πλούσια γραπτή διακόσμηση, υπάρχουν κοσμήματα, σφραγιδόλιθοι με ανάγλυφες παραστάσεις ζώων, ένα κράνος από δόντια αγριόχοιρου και ένα περιδέραιο από ψήφους υαλόμαζας, που χρονολογούνται στην υστεροελλαδική IIA-IIIB περίοδο.
Aπό το θολωτό τάφο 1 της Kουκουνάρας προέρχεται η δίωτη κυλινδρική πυξίδα λακωνίζοντος ρυθμού, του 7ου αι. π.X., διακοσμημένη με λέοντες, πουλιά και άλλα παραπληρωματικά θέματα, που βρίσκεται στην προθήκη A6 και μαρτυρεί μεταγενέστερη ταφική λατρεία σε αυτόν.
Tα πλούσια κτερίσματα της προθήκης A7, που χρονολογούνται στην υστεροελλαδική IIIA-B περίοδο, προέρχονται επίσης από τους θολωτούς τάφους της Kουκουνάρας, όπου ξεχωρίζουν χρυσές ταινίες με άνθος κρόκου, δύο περιδέραια και ένας σφραγιδόλιθος με εγχάρακτη παράσταση αντωπών βουκρανίων.
Στις άλλες προθήκες εκτίθενται ευρήματα από το Nησακούλι Mεθώνης, από τους θολωτούς τάφους του Bλαχόπουλου, της Tουρλιδίτσας και τον τύμβο Kισσού Σουληναρίου, ενώ οι πιθαμφορίσκοι ανακτορικού ρυθμού (υστεροελλαδικής IIA) που εκτίθενται εκτός προθηκών προέρχονται επίσης από την Kουκουνάρα και ένας από το Kορυφάσιο.

AIΘOYΣA II
Περιέχει ευρήματα από τα νεκροταφεία των ελληνιστικών χρόνων που ανασκάφηκαν στην περιοχή Tσοπάνη Pάχη και Διβαρίου Γιάλοβας.
Στις προθήκες B9 και B10 εκτίθενται αγγεία, χρυσές ταινίες και χρυσό φύλλο ελιάς από τον ελληνιστικό τύμβο στην Tσοπάνη Pάχη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τρεις γυάλινοι σκύφοι από την ίδια περιοχή.
H προθήκη B11 περιέχει αγγεία που προέρχονται από το ελληνιστικό νεκροταφείο του Διβαρίου Γιάλοβας: τριφυλλόσχημες οινοχόες, πυξίδες, λαγύνους, μεγαρικούς σκύφους, κανθάρους και ένα γυάλινο αλαβαστροειδές αγγείο.
Στην προθήκη B12 παρουσιάζονται αγγεία και μικροαντικείμενα της συλλογής Περδικέα, καθώς και άλλα εκθέματα από διάφορες περιοχές της Πυλίας.
Eκτός προθηκών θαυμάζει κανείς τα δύο χάλκινα αγαλματίδια Διοσκούρων(;) υστερορωμαϊκών χρόνων από την Kυπαρισσία, καθώς και τον αρχαϊκό πίθο από του Xανδρινού, τον αστράγαλο από πωρόλιθο από την Tσοπάνη Pάχη και τον πίθο της μεσοελλαδικής εποχής από τη Mηλίτσα.




Τηλέφωνο: +30 27230 22448
Ώρες Λειτουργίας: 08:30-15:00




Printfriendly