.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Βυζαντινό κτήριο και ναός αγίων Αποστόλων, Μαυρομμάτι


Κάτω από την πηγή Κλεψύδρα της αρχαίας Μεσσήνης λόγο της πυκνής βλάστησης, η πρόσβαση στα υπάρχοντα βυζαντινά κτήρια είναι αρκετά δύσβατη και δύσκολη. Στην τοποθεσία αυτή υπήρχαν πολλά βυζαντινά κτίσματα και η τοποθεσία αυτή λεγόταν "Καλογέρικα". Στον ερειπωμένο και κατεστραμμένο ναό των αγίων Αποστόλων υπάρχει ακόμα σε όρθιο παραστάτη η επιγραφή (IGV, I, 1451): 
Ευμόλπη Χαίρε Ατειμήτου Γ(αΐου)
Πομπ(ωνίου) Ατειμήτου Σωζομένης

Δίπλα στο ναό των αγίων Αποστόλων υπάρχει βυζαντινό κτίσμα με διαστάσεις 19Χ 9,6 μέτρα, το οποίο διαιρείται κατά μήκος με τοίχο πάχους 0,65 μέτρα, σε δύο περίπου ισοπλατή κλίτη, πλάτους 4,6 και 4,4 μέτρα. Αργότερα προστέθηκαν εφαπτόμενα 4 διαμερίσματα με παλιούς ορθογωνιασμένους λίθους, διατεταγμένα γύρω από αυλή όπως δείχνει ο υπάρχοντας χώρος. 
Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για Βυζαντινή Μονή που δημιουργήθηκε πριν τη Μονή του Βουλκάνου (το κάτω Μοναστήρι). Σε ένα από τα κελιά ήταν εντοιχισμένη η επιγραφή χρονολογουμένη από το 1712: 
Μνήμη θανάτου χρησίμευε τω βίω ΑΨΙΒ
Από περιγραφές περιηγητών μαθαίνουμε ότι ήταν μετόχι και καταστράφηκε το 1700 ή 1712 μετά από διαμάχη των μοναχών με τους Τούρκους και με αποτέλεσμα των θάνατο 3- 4 μοναχών.

Κείμενο: Γιάννη Δ. Λύρα, "Πρόταση γιά ένα corpus των βυζαντινών μνημείων του Δήμου Ιθώμης και της γύρω περιοχής"





Printfriendly