.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Περί του Νηλέως και του Νέστορος και των απογόνων αυτών



Περί του Νηλέως και του Νέστορος και των απογόνων αυτών, Νηληίδων καλουμένων. Οι Νηλείδες είναι οι ιδρυτές του Μυκηναϊκού Βασιλείου της Πυλίας (Τριφυλίας).




 Απόσπασμα από την "Ωγηγία" την πλέον εξειδικευμένη έκδοση της Ελληνικής Μυθολογίας από τον Έλληνα λόγιο και φιλόλογο Αθανάσιο Σταγειρίτη , η οποία εξεδόθη για πρώτη φορά στην Βιέννη , κατά τα έτη 1815 -1819 .
 Στο έργο αυτό περιέχονται άπειρα και εν πολλοίς άγνωστα στοιχεία της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας , δηλαδή της απωτάτης Ελληνικής προϊστορίας , δια των οποίων καταδεικνύεται η παναρχαία ύπαρξις του Ελληνικού Έθνους.
 Η ιστορία και οι παραδόσεις περί Ολυμπίων Θεών , τα περί βωμών , περι ναών , περί ουρανίων εν γένει θεοτήτων , περί χθονίων θεών , περί Ατλαντίων θεών , και πολλά άλλα με πλήρη λεπτομερή άγνωστα στο ευρύ κοινό στοιχεία , κατέχουν το μεγαλύτερο τμήμα του μεγαλειώδους αυτού έργου.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας απο τούς βασικούς συντελεστές του Αθανασίου Σταγειρίτη υπήρξε ο Γερμανός Ελληνιστής Κάρολος Βενέδικτους Χάζε , ο οποίος εχρησιμοποίησε προς παροχή στοιχείων και πληροφοριών τους Ελληνικούς κώδικες του Βατικανού , τους οποίους είχε υφαρπάσει από την Ρώμη ο Μέγας Ναπολέων κατά την ανάληψη της αιώνιας πόλης το 1798.












Printfriendly