.widget.ContactForm { display: none; }

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

«Ελληνικά Υπομνήματα ήτοι Επιστολαί και Διάφορα Έγγραφα Αφορώντα την Ελληνικήν Επανάστασιν Από 1821 μέχρι 1827, Συλλεγέντα μεν υπό Υποστρατήγου Ιωάννου Θεοδ. Κολοκοτρώνη, εκδοθέντα υπό Χ.Ν. Φιλαδελφέως, 1856».

«Ελληνικά Υπομνήματα ήτοι Επιστολαί και Διάφορα Έγγραφα Αφορώντα την Ελληνικήν Επανάστασιν Από 1821 μέχρι 1827, Συλλεγέντα μεν υπό Υποστρατήγου Ιωάννου Θεοδ. Κολοκοτρώνη, εκδοθέντα υπό Χ.Ν. Φιλαδελφέως, 1856».

Η πνευματική λαμπάδα του Μοριά!..


Μέσα στη δίνη των καιρών μας κι ενώ η οικονομική κρίση κοντεύει να «γονατίσει» όλους τους Έλληνες, κάποιοι συμπατριώτες διατηρούν άσβεστη τη δάδα του Ελληνισμού και εκδίδουν ψυχωφελή βιβλία που είναι ένα κόσμημα όχι μόνο της βιβλιοθήκης μας, αλλά και της ίδιας της ψυχής μας!.. Εύγε σ’ αυτούς που κόντρα στον άνεμο δημιουργούν την ελπίδα!.. Εύγε στις Εκδόσεις "Καγιάφας" γι' αυτό το έργο-κειμήλιο του Έθνους μας που θέλησε να εκδώσει!..
ΕΙΧΑ την χαρά και την τιμή να λάβω ένα βιβλίο, που μου έστειλαν χθες οι Εκδόσεις «Καγιάφας» με τίτλο: «Ελληνικά Υπομνήματα ήτοι Επιστολαί και Διάφορα Έγγραφα Αφορώντα την Ελληνικήν Επανάστασιν Από 1821 μέχρι 1827, Συλλεγέντα μεν υπό Υποστρατήγου Ιωάννου Θεοδ. Κολοκοτρώνη, εκδοθέντα υπό Χ.Ν. Φιλαδελφέως, 1856».
Και είναι από τις σπάνιες φορές (αν όχι η μοναδική) που το τελευταίο διάστημα κάνω κύριο σχόλιο ένα βιβλίο. Αλλά δεν γίνεται διαφορετικά!.. Και τούτο διότι το παραπάνω βιβλίο δεν είναι μόνο στην όψη ένα «χάρμα οφθαλμών» (αυτό είναι το λιγότερο), αλλά στο περιεχόμενό του, που είναι ένας πραγματικός πνευματικός θησαυρός του Γένους μας!
«Η ιστορία κάθε έθνους – λέει στον πρόλογό του ο εκδότης Παναγιώτης Γεωργακόπουλος το γένος Ελένης Παν. Καγιάφα-εξεικονίζει αυτήν ταύτην την υπαρξιακή του πορεία, στην αέναη ροή του χρόνου. Εις τας δέλτους της καταγράφονται με κάθε δυνατή αντικειμενικότητα, η αφετηρία και όλα τα σημαντικά γεγονότα αυτής της υπαρξιακής διαδρομής του.
Έθνη, τα οποία απεκόπησαν από τις ρίζες των, έχουν όλα εκλείψει. Το Έθνος των Ελλήνων, συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων, με την πλέον μακραίωνη ιστορία.
Η ιστορία του Έθνους μας είναι πρωταρχικό και αναπόσπαστο στοιχείο της εθνική μας υπάρξεως και σηματοδοτεί ευκρινώς, την περαιτέρω εθνική μας πορεία.
Η αυθεντικότητα και η πληρότητα της ιστορίας εξαρτάται από τη βαθειά γνώση των ιστορικών πηγών, άμεσων και έμμεσων (...)
Καίτοι το πόνημα τούτο εντάσσεται στις έμμεσες διαγνωστικές πηγές αυτής της ιστορικής περιόδου, όμως, επειδή εμπεριέχει ιστορικά τεκμήρια, αποκλίνει, μάλλον, προς την κατηγορία των αμέσων διαγνωστικών πηγών της ιστορίας, πράγμα που του προσδίδει μείζονα αξιοπιστία (…)»
Ο τόμος αυτός, που είναι μια πιστή φωτοαναστατική ανατύπωση του πρωτοτύπου του 1856, συγκλονίζει!. Και συγκλονίζει περισσότερο όχι μόνο για την γλώσσα που χρησιμοποιείται (πρόκειται για την ντοπιολαλιά των όντως ολιγογράμματων ανθρώπων της εποχής), μια γλώσσα η οποία αποπνέει το άρωμα μιας γνήσιας εκφραστικότητας, της επικοινωνίας των ηρώων της εποχής εκείνης, αλλά κυρίως τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα, που ξετυλίγονται μπροστά σου σαν μια κινηματογραφική ταινία με όλους εκείνους τους μεγάλους επαναστάτες, που όρθωσαν το δικό του ανάστημα απέναντι στην οθωμανική αυτοκρατορία και τον Ιμπραήμ πασά!
Συγχαίρω τις Εκδόσεις Καγιάφας, Στεμνίτσα (Υψούς) Γορτυνίας Αρκαδίας στην Κυπαρισσία (σελίδες 640, τηλ. 6972 295607).
Και τους συγχαίρω ακόμη μια φορά, που άναψαν μέσα μας μία λαμπάδα! Τη λαμπάδα του Μοριά που κράτησαν άσβεστη επί τετρακόσια χρόνια οι σκλαβωμένοι Έλληνες και την μεταλαμπάδευσε με το σπαθί του ο «Γέρος του Μοριά», Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και με την πέννα του ο Γενναίος (Ιωάννης) Κολοκοτρώνης, γιος του θρυλικού Στρατηγού, στον οποίο και κλίνουμε με συγκίνηση το γόνυ.
Το βιβλίο αυτό, χωρίς καμία διάθεση μεγαλοστομίας ή υπερβολής, αποτελεί για μας την πνευματική λαμπάδα του Μοριά!.. Και η Ακαδημία Αθηνών έχει πλέον τον δικό της λόγο!


Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

Εκδόσεις "Καγιάφας"
"Στεμνίτσα (Υψούς) Γορτυνίας- Αρκαδίας"
Κυπαρισσία τκ 24500
τηλ: 6972295607
e- mail: tsoyk31@gmail.com









Printfriendly